piątek, 4 września 2015

Triki kulinarne

Hej.
Mam wam dziś do przedstawienia kilka trików które ułatwią wam gotowanie. Zaczynajmy!

Aby szybko ubić pianę z białek- dodaj do nich odrobinę soli
  
Jeśli nie chcesz, aby makaron posklejał się w czasie gotowania, dodaj do wody odrobinę oliwy z oliwek

.Pieczarki najlepiej myć pod bieżącą wodą - moczone w misce  tracą swój smak

Jeśli w czasie rozbijania mięsa na kotlety zdarza ci się je porwać, na tłuczek załóż woreczek foliowy. Kotlety zostaną w całości. 

Kiedy pomidory podczas krojenia są zbyt miękkie, pokrojenie ich w ładne plasterki jest prawie niemożliwe. Możesz temu zapobiec - na 20 minut przed krojeniem, włóż pomidory do lodowatej wody

.Kiedy podczas smażenia tłuszcz mocno pryska i chlapie, dodaj do niego odrobinę soli. 
  
 Kiedy niechcący przesolisz zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i kilka minut pogotuj. Ziemniak wchłonie w siebie sól!  

Jeśli odgrzewasz rosół, nie doprowadzaj go do wrzenia, aby nie zmętniał!

  Aby idealnie pokroić tort, zanurzaj nóż we wrzątku przed odkrojeniem każdego kawałka. 

 Obieranie ogórka rozpoczynaj od "jaśniejszej" strony - dzięki temu nie będzie gorzki. 

 Aby zachować świeży smak ryby, rozmrażaj ją w mleku. 

 Aby placki ziemniaczane lub jajka sadzone nie przyklejały się do patelni, przed rozpoczęciem 
smażenia natrzyj ją solą. 

 Przekrojona i pozostawiona cebula nie straci smaku i aromatu, jeśli posmarujesz ją niewielką ilością masła. 

 Aby przywrócić aromat kawie, która była zbyt długo otwarta, włóż do opakowania kostkę czekolady i nie otwieraj przez dwie doby

. Aby jajecznica miała bardziej puszystą konsystencję, dodaj do niej odrobinę mleka. 

Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody trochę masła.

(K)                                                                                                                Strona polki.pl                                                                                                                                                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz