Witam ;)
Dziś kącik kulinarny. W dzisiejszym poście pokarze wam najzdrowsze owoce, które warto dołączyć do codziennej diety. Zaczynajmy!
1. Jabłko- Wartość odżywcza (1 średnie): 75 kcal, 3g błonnika
Zdrowe plusy jedzenia: zawierają przeciwutleniacze, obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na astmę i cukrzycę.
Ciekawostka: najwięcej witamin w jabłku znajduje się tuż pod skórką, dlatego najzdrowiej jest jeść je bez obierania.
2. Banan- Wartość odżywcza (1 średni): 105 kcal, 3g błonnika
Zdrowe plusy jedzenia: To owoc który zawiera bardzo dużo potasu, zmniejsza on ciśnienie krwi. Banany bogate są także w witaminę B6 i kwas foliowy.
Ciekawostka: osoby uczulone na lateks są bardzo często uczulone również
na banany, gdyż bananowce i drzewa kauczukowe mają ze sobą wiele
wspólnego.
3. Jeżyny- Wartość odżywcza (pół szklanki): 31 kcal, 4g błonnika
Zdrowe plusy jedzenia: jeżyny swój ciemny kolor zawdzięczają
antocyjanom -przeciwutleniaczom, które zmniejszają ryzyko zawału
serca i raka. Badania wykazały, że sok z jeżyn zapobiega rozwojowi raka
płuc.
Ciekawostka: Starożytni Grecy stosowali jeżyny do zwalczania symptomów podagry.
To tylko trzy owoce a na całym świecie jest jeszcze milion najzdrowszych owoców. Pamiętajmy że każdy owoc jest zdrowy i nie powinniśmy go lekceważyć jak np. borówki obniżają one występowanie chorób wieku starczego, takich jak choroba Alzcheimera i Parkinsona, winogrona obniżają powstawanie skrzepów i chorób serca.
(K)
PS. Pamiętajcie o ankiecie :)
Więcej warzyw
i owoców,
będziesz zdrowszy
- to jest sposób!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz