piątek, 7 sierpnia 2015

Domowa mrożona kawa i herbata

Witam serdecznie :)
Dzisiaj zaprezentuje wam przepis na mrożoną kawę. Napój idealnie sprawdzi się w upalne dni.



Składniki (2 porcje)

  • 250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
  • 4 łyżeczki brązowego cukru (może też być biały)
  • 100 ml zimnego mleka
  • 6 - 8 kostek lodu (to od was zależy)
  • opcjonalnie: 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub bita śmietana

    Przygotowanie

    • Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).
    • Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody . Zmiksować przez kilka sekund.
    • Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
    •  
         Dla trochę młodszych polecam mrożoną herbatę  
    Wystarczy zaparzyć herbatę dodać opcjonalnie cukru i cytryny. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać lodu, listki mięty, dla pokręcenia smaku polecam świeżo wyciśnięty sok (bez miąższu) z pomarańczy, cytryny i limonki (oczywiście jak kto woli :) )                      (K)

                                                           :) POWODZENIA :)

2 komentarze:

  1. sama robiłam mrożoną herbatę. Wyszła wspaniale. ��

    OdpowiedzUsuń