Dzisiaj zaprezentuje wam przepis na mrożoną kawę. Napój idealnie sprawdzi się w upalne dni.
Składniki (2 porcje)
- 250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
- 4 łyżeczki brązowego cukru (może też być biały)
- 100 ml zimnego mleka
- 6 - 8 kostek lodu (to od was zależy)
-
opcjonalnie: 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub bita śmietana
Przygotowanie
- Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).
- Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody . Zmiksować przez kilka sekund.
- Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
Wystarczy zaparzyć herbatę dodać opcjonalnie cukru i cytryny. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać lodu, listki mięty, dla pokręcenia smaku polecam świeżo wyciśnięty sok (bez miąższu) z pomarańczy, cytryny i limonki (oczywiście jak kto woli :) ) (K):) POWODZENIA :)
sama robiłam mrożoną herbatę. Wyszła wspaniale. ��
OdpowiedzUsuńPolecamy również mrożoną kawę :)
Usuń